wftc logo

Hierbij de nieuwe editie van de WFTC nieuwsbrief. De WFTC publiceert elke 2 maanden een nieuwsbrief om haar leden te informeren over alles wat er is en gaat gebeuren binnen en rond de Westfriese Toerclub, omlijst met leuke feitjes en foto’s.

Veel leesplezier!
Beste WFTC-ers,

Welkom bij de nieuwsbrief van Augustus. Veel nieuwtjes in deze editie – een volle WFTC-nieuwsbrief. De zomer barst inmiddels uit zijn voegen, zon in overvloed wat al heel veel mooie fietsdagen heeft opgeleverd. Na een paar maanden van voorzichtig solo fietsen en met kleine groepjes zijn de maatregelen zoverre versoepeld dat we weer toerritten met z’n allen mogen fietsen. Met een paar aanpassingen dat wel. We hebben de eerste ritten weer gehad en het was weer vanouds gezellig. Maar corona is niet weg dus hou wel de maatregelen in acht!

In deze nieuwsbrief vind je WFTC nieuws over:
 • Aandacht voor veiligheid en gedrag tijdens ritten.
 • Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurt?
 • Wat staat er de komende maanden op het programma?
 • WFTC bestuurszaken en mededelingen
 • Wat gebeurt er nog meer in en om de WFTC?
 • WFTC wielerverhalen

 

Veiligheid tijdens WFTC toer- en trainingsritten:

Veiligheid is belangrijk voor ons allemaal en een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Sinds het begin van dit jaar wordt het steeds drukker op het fietspad. Meer mensen pakken de fiets, voor woon-werkverkeer, recreatie of als middels van vervoer  door de corona-pandemie. Naast de drukte worden de snelheidsverschillen tussen fietsers onderling groter. Er zijn inmiddels ook zoveel verschillende soorten fietsen: e-bikes, Speedpedelacs, bakfietsen, wielrenners en de gewone stads- of toerfiets. Om als WFTC toerfietsclub veilig tijdens toerritten en trainingen aan het verkeer deel te nemen, hanteren we een aantal basis afspraken en rijden we met wegkapiteins.

Spreek elkaar hierop aan en respecteer elkaar en de overige weggebruikers!

Hieronder een aantal van de WFTC afspraken en gedragsregels, op basis van NTFU advies:

 • WFTC rijdt de toerrit in groepen met als motto: Samen uit, Samen thuis! en … Veiligheid staat voorop!
 • WFTC toerritten zijn GEEN wedstrijd! Pas je snelheid aan;
 • Hou rekeningen, bv door snelheid aan te passen, met nieuwelingen of niet-WFTC deelnemers in de groep;
 • De voorste fietsers waarschuwen de groep en andere weggebruikers tijdig en vriendelijk;
 • Beperk de grootte van de groep – bij voorkeur 10, maximaal 12 personen in 1 groep – splits de groep indien nodig;
 • Respecteer en spreek elkaar (en mede weggebruikers) aan op veiligheid – altijd vriendelijk en beleefd!

Lees ze allemaal nog eens door: Gedragsregels WFTC toerritten en bekijk het NTFU promo-filmpje met Laurens ten Dam: NTFU: Heer-Dame in het verkeer. Dame of heer, de echte wielrenner gedraagt zich in het verkeer

Veiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal!

Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurt?

De Aanloop:

Na een aantal maanden het sociale leven op hold te hebben gezet werden de teugels langzaam weer gevierd. Eerst mocht er weer met kleine groepjes gefietst worden. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt en werden er weer een paar mooie ritjes gemaakt. Er moest hier nog wel een modus in gevonden worden. Maar dat is toch wel aardig gelukt.

En dan kwam 1 juli het verlossende woord. Er mocht buiten weer in clubsverband gefietst worden. We hebben er inmiddels twee opzitten. Zie een kort verslag/foto’s hieronder.

Verslag ritten/tochten van leden:

De openingstocht.

12 juli. 5 juli zou het weer zover zijn. Corona was dermate onder controle dat het sportleven weer voorzichtig opgepakt kon worden. 5 juli zou onze openingsrit worden. Helaas gooide toen het weer roet in het eten. Stevige winden en regen in de lucht noodzaakte ons om de rit af te lasten. Echter een week later hebben we dit alsnog kunnen doen. Het weer was behoorlijk opgeknapt en met verschillende groepjes zijn we in eerste instantie richting Middelie getrokken. Op een rustig tempo en gemengd zodat we een praatje met elkaar konden maken. Na het verzamelen is eenieder in zijn eigen groepje/snelheid op pad gegaan richting Marken.

Rondje Alkmaardermeer.

19 juli. De eerste open rit voor de WFTC. Wederom een mooie zonnige dag. Dit keer ging de rit richting Akersloot. Veel leden en ook een aantal niet leden hadden zich deze keer ook weer aangemeld om een mooie rit te gaan rijden richting Akersloot en terug. In verschillende groepen trokken we door het zonnige Noord-Holland op weg naar koffie en gebak bij ‘t Hoorntje in Akersloot. Op een paar pech gevalletjes na is deze rit zonder noemenswaardige problemen verlopen.

Rondje Middenmeer.

9 augustus. De eerste echte hittegolf van het jaar was in volle gang. Maar toch een zeer behoorlijke opkomst. De groepen werden ook nu weer wat meer opgesplitst. In kleinere groepjes zijn wij vertrokken richting Middenmeer. In de relatieve koelte van de ochtend was het goed toeren. Bij de vliegclub in Middenmeer we gestopt voor koffie en appelgebak. Hier werden de groepjes wat gehusseld. Enkelingen zijn van groep gewisseld omdat het te hard of niet hard genoeg ging. Daarna zijn we van Middenmeer via Andijk terug naar de start gereden. De hitte werd toen toch wel voelbaar. Dan heb je toch een voordeel van een groep. Altijd iemand die de kop kan nemen als het even te zwaar wordt. Even die controle of iedereen er nog fris bij zit. Even de opmerking om wel te blijven drinken. Eenmaal thuis werden de verkoelingen gretig gedeeld. Van koude blikjes tot het plonzen in het pierenbadje van de kids.

Zomaar een spontane tocht: WFTC-ers fietsen de winter 11-Steden in Juli.

WFTC rijdt ook overal, vandaag de 11-Steden tocht met een man of 7, omdat het tijdens de winter-editie echt veel te slecht weer was-dan nu maar 😎. Ook dit is de WFTC, spontaan leuke routes met elkaar 🚴‍♂️. Rik, Timo, Marco, Michael, Jos, Robert en Erik reden bijna 240 km vanuit Bolsward kris kras door het warme Friesland. Hier fietsen we niet zo vaak, maar Friesland is heerlijk mooi 🚴‍♂️. Maar één lekke band, een lekker verkoelend raketje onderweg, aanmoediging van Marthe Straat(topper), een beetje in de navigatie bonen (tweede deel tegengesteld gereden – stomme gps’en ook 😂) en na de finish een heerlijke welverdiende radler toe. Smaakt naar meer dit soort leuke, unieke, spontane ritten met je WFTC fietsmaten/vrienden, toppers!!!!

 

Wat staat er de komende maanden op het programma?

WFTC toerritten programma tot eind van het jaar

Sinds 1 juli kunnen we weer gezamenlijk fietsen en ook onze toerritten gaan weer door! De volgende ritten staan nog op het programma voor 2020:

 • 23 Augustus: Dijk- en Duinentocht
 • 29 Augustus: WFTC zomerbarbecue – met de Happy Cooker!
 • 13 September – Gaasterland dagrit in Friesland
 • 24-27 September – Eifel/Luxemburg meerdaags weekend
 • 27 September – Hel van de Wieringermeer
 • 11 Oktober – Herfstrit
 • 25 Oktober – Westfriese veldtoertocht (40-80 km). Nieuwe WFTC rit voor gravel & MTB!
 • 1 november – Sluitingsrit – met indien mogelijk lunch
 • 20 november – jaarafsluitingsfeest

Om deze ritten goed en cf de 1,5m te laten verlopen blijft het coronaprotocol tot nader order van kracht.

WFTC zomerbarbecue op zaterdag 29 augustus!

De tradionele barbecue eind augustus – even niet fietsen, maar lekker eten, drinken en praten over ..vooral fietsen. Mee je partner mee – weet die ook met wie je altijd op zondag op pad bent ;-).

Geef je op, voor 25 augustus, via de WFTC zomer barbecue pagina

WFTC dag in Gaasterland op 13 september:    AFGELAST!

Helaas moeten we deze bijzondere rit voor dit jaar van de kalender halen. Door het opstarten na de corona en drukke maand, is de organisatorische capaciteit net te beperkt om de Gaasterland tocht op een goede manier van de grond te krijgen voor dit jaar. Maar niet getreurd, deze tocht staat voor volgend jaar gewoon op de kalender – fietsen we volgend jaar met de WFTC in Friesland.

Eifel weekend met WFTC van 24-27 september:

Het weekend naar de Eifel/Luxemburg kan definitief doorgaan! En wel van donderdag 24 t/m 27 september. Voor deze periode hebben we wel een andere locatie moeten kiezen: B&B Nagel in Vianden (Lux). De meesten die in april ingeschreven hadden gaan mee, maar er zijn nog een paar plekjes vrij! WIl je alsnog mee lees alle informatie en mogelijkheid tot inschrijven op: WFTC meerdaagse Eifel of contact Rim Sluijs via TC@wftc.eu

Westfriese veldtoertocht op 25 oktober:

Op 25 oktober organiseert de WFTC voor het eerst een gravel en/of MTB tocht, genaamd de Westfriese veldtoertocht. De tocht bestaat uit twee afstanden, een korte van ongeveer 40 km en de lange van 80 km. De route van beide tochten gaat zoveel mogelijk over onverharde paden tussen Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

OPROEP: Voor deze veldtoertocht is de Toercommissie nog opzoek naar vrijwilligers om de tocht voor te fietsen, bij de start en finish en voor bij ons bevoorradingspunt. Als bedankje voor de vrijwilligers sluiten we de dag af met een BBQ. Wil je meehelpen, neem dan contact op met Jan & Rim TC@wftc.eu

WFTC naar de Kale Berg van 12-19 juni 2021:

In de vorige nieuwsbrief is deze reis al aangekondigd, inmiddels is de inschrijving al een tijdje open. In het de week van 12-19 juni 2021 een fiets vakantie richting de Kale berg (Mont Ventoux) en omgeving. Waarbij de intentie is om de berg van alle drie de kanten te gaan beklimmen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Enthousiast voor zo’n leuk, gezellige en sportieve fietsreis met je fietsvrienden? Dat kan nog steeds – we zijn nog niet vol!  Er zijn nog een paar plekken voor WFTC-ers beschikbaar. Tot half oktober loopt er nog een optie bij het hotel, inschrijven daarna gaat op basis van beschikbaarheid of vol=vol. Lees alle details over deze reis en opgave op: 2021 WFTC naar de Kale Berg of contact Joost Carol via webmaster@wftc.eu

WFTC bestuurszaken en mededelingen

Juli

Het voornaamste onderwerp voor het bestuur is hoe we weer gaan opstarten en welke maatregelen we moeten nemen om dit veilig en met 1,5m moeten doen. We hebben een WFTC Corona-protocol opgesteld cf landelijke regelgeving en RIVM richtlijnen. We hebben dit protocol voorgelegd aan de gemeente Drechterland en actie uitgezet om onze toerritten zoveel mogelijk cf dit protocol uit te voeren. We hebben besloten om onze toerriten op Facebook te promoten ten behoeve van het vergroten van de bekendheid van de WFTC en het motiveren van externe deelnemers. De clubkleding voor het nieuwe seizoen komt aan bod, we bespreken de 3 ontwerpen, samenstelling WFTC kledingpakket en de procedure om tot een keus van het nieuwe WFTC tenue te komen. Tevens besluit het bestuur het WFTC logo te moderniseren in lijn met de nieuwe clubkleding, waarbij we de keurstelling en de Westfriese uitstraling handhaven.

Augustus

We evalueren de openingsrit en de twee WFTC toerritten (Alkmaardermeer en Middenmeer) en de genomen corona maatregelen. Extra aandacht is er voor hoe de marketing heeft gewerkt voor deze twee ritten en de veiligheid – besloten wordt extra aandacht te geven aan de gedragsregels fietsen in een groep in nieuwsbrief, website en voor de start van elke toerrit. Verder bespreken we de nieuwsbrief en clubkleding enquête. Ook de barbecue organisatie en onthulling/publiceren van het nieuwe logo (gaat tijdens de barbecue gebeuren) worden besproken.

OPROEP:  Eind van dit jaar zit de termijn er voor 2 bestuursleden op. Wil jij bijdragen aan de WFTC, meldt je dan bij een van de huidige bestuursleden. Wil je meer weten wat een bestuursfunctie inhoud, vraag het bij hen. Dank je wel.

 

Wat gebeurt er nog meer in en om de WFTC?

Keuze van de nieuwe WFTC clubkleding.

De kledingcommissie (bestaande uit 5 mannen en vrouwen uit diverse snelheidsgroepjes) is al geruime tijd bezig om 3 onderscheidende en chique ontwerpen te maken. In deze ontwerpen stappen we af van het oranje, dat was voornamelijk ingegeven door onze hoofdsponsor Het Nationaal Bespaarbureau.

Wij zijn natuurlijk ook heel erg benieuwd naar de mening van onze leden. Wij nodigen jullie uit om deel te nemen aan een enquête waarbij je je stem kunt uitbrengen op 1 van de 3 WFTC clubkleding ontwerpen. Selecteer het WFTC clubtenue van je voorkeur via de plug-in op de website of via deze link: SurveyMonkey enquête.

Mocht dit nu niet lukken, stuur dan een mail naar webmaster@wftc.eu om jou voorkeur door te geven.

Je kan je keus doorgeven t/m 4 september 2020!

Besluitvorming: Het bestuur zal op basis van het advies van de WFTC leden (uitslag van de enquête), sponsoren en kledingcommissie beslissen welk van deze 3 ontwerpen het nieuwe WFTC tenue wordt, dus beslis mee en breng je je stem uit op het ontwerp van jouw keuze!

 

 

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers
Ontwerp 1: Donkerblauw
Ontwerp 2: Lichtblauw
Ontwerp 3: Blauw – geel
Kledingadvies

Het bestuur adviseert alle leden een WFTC kleding pakket te bestellen. Dit pakket bestaat uit een shirt met korte mouwen, korte wielerbroek, voorjaarsjas of bodywarmer en sokken. Met dit pakket ben je een groot deel voorzien van de juiste kleding. De eigen bijdrage zal rond de 90,- euro liggen. De WFTC clubkleding wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: Stabo, Konijn, Fysio Hoorn en Octant mondzorg – sponsorbijdrage ongeveer 50% van de winkelwaarde van het WFTC kledingpakket.

Mocht deze eigen bijdrage te hoog voor je zijn, dan verwachten dat je minimaal een shirt met korte mouwen, korte wielerbroek en sokken besteld, zodat alle WFTC leden de toerritten in clubkleding kunnen fietsen. De eigen bijdragen hiervan ligt rond de 40,- euro (sponsorbijdrage 70% van de winkelwaarde)

Passen van de clubkleding

De pas-sessies zullen plaatsvinden in de Kantine aan de Noorderdracht. Na het passen kun je gelijk je bestelling doorgeven.

 • Vrijdagavond 18 september (19:00 – 22:00)
 • Zaterdagochtend 26 september (10:00 – 13:00)

Ivm corona kunnen er per tijdsblok slechts een beperkt aantal mensen in de kantine aanwezig zijn, daarom is opgeven voor de passessies verplicht. Meer details over de nieuwe WFTC clubkleding en opgeven voor de pasavond kun je doen via: WFTC clubkleding 2021

WFTC wielerverhalen

Verhalen en stukjes en foto’s voor de WFTC nieuwsbrief en social media:

Heb jij een fiets weetje of een mooie fietstocht/reis gemaakt en wil je hier graag over vertellen. Stuur deze dan op naar webmaster@wftc.eu en wie weet kunnen wij deze in de volgende nieuwsbrief plaatsen.

WFTC Sponsorkliks

De sticker actie heeft al meer dan 50,- euro opgeleverd in de afgelopen weken! Ga zo door!

Let op: bestellingen via app’s op je telefoon leveren GEEN geld voor WFTC op, besteld via je PC!

Koop online via de site van SponsorKliks WFTC. Je steunt de WFTC en  je betaalt geen cent extra!
Let op: volg altijd de link vanuit SponsorKliks WFTC, direct shoppen via de website van de winkel levert GEEN commissie op voor de WFTC!