Hierbij de nieuwe editie van de WFTC nieuwsbrief. De WFTC publiceert elke 2 maanden een nieuwsbrief om haar leden te informeren over alles wat er is en gaat gebeuren binnen en rond de Westfriese Toerclub, omlijst met leuke feitjes en foto’s.

Veel leesplezier!
Beste WFTC-ers,

Welkom bij de nieuwsbrief van oktober. Veel nieuwtjes in deze editie – een volle WFTC-nieuwsbrief. Het fietsjaar zit alweer bijna op. Door de verscherpte maatregelen vanuit de politiek zijn wij helaas genoodzaakt de resterende ritten, en het jaarafsluitingsfeest, voor dit jaar af te gelasten. Corona lijkt, helaas, opnieuw de kop op steken en de veiligheid van onze leden en deelnemers is het allerbelangrijkste. Er is gelukkig ook wat positief nieuws. Het nieuwe WFTc clubtenue is door meer dan 70 leden besteld. Bij de pasdagen was al een sample te zien en het is een heel mooi tenue geworden. Hier kunnen we mee voor de dag komen.

In deze nieuwsbrief vind je WFTC nieuws over:
 • Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd?
 • Wat staat er de komende maanden op het programma?
 • WFTC bestuurszaken en mededelingen
 • Wat gebeurt er nog meer in en om de WFTC?
 • WFTC wielerverhalen

 

Afgelasting toerritten WFTC:

Doordat de coronamaatregelen eind september een meer stringent karakter hebben gekregen zien wij als WFTC op dit moment geen mogelijkheid om veilig toerritten en het jaarafsluitingsfeest te organiseren. Dit is helaas niet anders. Maar we kijken alvast uit naar het programma voor volgend jaar – ideeën genoeg,

Veiligheid tijdens WFTC toer- en trainingsritten:

Ieders veiligheid is belangrijk en een verantwoordelijkheid van ons allemaal!

Sinds het begin van dit jaar is het steeds drukker geworden op het fietspad.  De snelheidsverschillen tussen fietsers onderling worden ook groter. Om als WFTC toerfietsclub veilig tijdens toerritten en trainingen aan het verkeer deel te nemen, moeten we ons fietsgedrag aanpassen en afstemmen op deze veranderingen.

 • Fietsen in kleine groepjes is overzichtelijker voor overige weggebruikers. Auto’s en andere weggebruikers kunnen een kleine fietsgroep makkelijker en veiliger passeren. Wij als fietsers kunnen ook makkelijker ritsen in een kleinere groep om ruimte te maken;
 • Maak gebruik van een fietsbel! Dit is een duidelijk en vriendelijker signaal dat ‘roepen’ en geeft andere weggebruikers zoals andere fietsers en voetgangers om tijdig ruimte te maken;
 • Bedank mede weggebruikers voor een veilige passage – dit draagt bij aan het verbeteren van het imago van wielrenners.

Houd jezelf en de groep scherp hierop en respecteer elkaar en overige weggebruikers!

 

Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd?

WFTC leden barbecue:

De barbecue kon dit jaar helaas niet plaatsvinden door de Corona-maatregelen. Volgend jaar dan maar weer? Zeker te weten.

 

 

WFTC nieuwe clubkleding en Logo:

Na een traject, dat eind vorig jaar gestart is, is het nieuwe WFTC clubtenue bekend: Lichtblauw!

Als eerste werd de nieuwe leverancier gekozen: Kalas, gevolgd door 3 mooie ontwerpen van de kledingcommissie. In een leden-enquête hebben alle WFTC leden en sponsoren hun stem mogen uitbrengen. Na het optellen van alle stemmen kwam het lichtblauwe tenue als winnaar uit de bus! De pas sessie hebben we inmiddels ook achter de rug. Meer dan 70 WFTC leden hebben het nieuwe tenue reeds besteld. Jij nog niet, doe dit dan snel in de webshop: Webshop WFTC clubkleding. Kalas zal de WFTC clubkleding kort na de jaarwisseling kunnen leveren.

Let op: De volgende pas- en bestelronde zal in de derde week van januari 2021 plaatsvinden. Verdere details daarover volgen nog.

De WFTC clubkleding wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: Stabo, Konijn, Fysio Hoorn en Octant mondzorg.

 

WFTC logo: De opvallende kijker had reeds een gemoderniseerd WFTC logo op de kledingontwerpen ontdekt. Het ‘oude’ WFTC logo ging reeds vele jaren mee en is zeer herkenbaar voor de WFTC. De stijl begon wel wat gedateerd te worden en past niet geheel meer bij de huidige tijd. We hebben zoveel mogelijk de elementen van onze ‘oude’ WFTC logo gebruikt, maar in een iets ‘moderner jasje’ gegoten. Met dit opgefrist logo is de WFTC weer bij de tijd en laat aan heel Westfriesland zien dat we een actieve levendige vereniging zijn die meegaat met zijn tijd. En het past natuurlijk heel erg goed bij ons nieuwe Lichtblauwe WFTC clubtenue.

 

Verslag ritten/tochten van leden:

Dijk- en duinentocht.

Het was grijs en grauw. Het leek wel bijna herfst. Met dreigende luchten zijn we dan toch vertrokken. Een man of 35 in kleinere groepjes. Naar het Grand Cafe Hotel de Viersprong. Daar aangekomen waren de meesten net op tijd om een forse regenbui te ontlopen. Schuilend genoten van de koffie met appelgebak. Via de duinen verder en daarna met de wind in de rug naar huis. Daar fiets poetsen en opbergen voor de volgende rit.

Hel van de Wieringermeer.

Natte wegen, dreigende luchten en stevige noordooster bries. Tijd voor de najaarsklassiekers. Vandaag reed de WFTC met een 30 tal mensen de Hel van de Wieringenmeer. Vol tegen de wind in en over een weg vol bladeren en takken snelden wij ons richting Den Oever voor koffie met gebak bij de Zingende Wielen. Nadat wij dat ons wel lieten smaken mochten wij met grotendeels wind in de rug ons weer huiswaarts keren. Alwaar het nodige poetswerk weer op ons stond te wachten. Al met al een goed begin van het herfstseizoen.

WFTC meerdaagse Eifel.

Het meerdaagse event Eifel van de WFTC is omgetoverd tot 🚴‍♂️ in Luxemburg. Vanuit Vianden 4 dagen fietsen in een prachtige omgeving. Goede, rustige weggetjes met hier en daar een pittig klimmetje 😉. 12 man sterk reden op dag 1 zo’n 50km en op dag 2 waren er 2 groepjes, 60&110km. De wisselvallige omstandigheden weerhielden ons niet. Onderweg prima stopje vanuit de camper van Rim en met pannenkoeken van Jan. In de avond kookte onze chef Hoising ons avondmaal in onze eigen party-tent 👏👌👍. Prachtig fiets-event in onze eigen 🚴‍♂️-bubbel.
WFTC Luxemburg weekend dag 3&4. De route van zaterdag gaat richting Echternach. Heerlijk op en af, de hoogtemeters gaan heerlijk snel zo. Beetje wisselvallig begin, uiteindelijk moesten de regenjasjes er toch aan te pas komen. Route ietsjes ingekort om iets eerder de soppende schoenen en naaste kleding uit te doen. Coronaproof pizza 🍕 eten bij locale horeca met hoop gezelligheid. De zondag maakte dat helemaal goed, fris en droog. Een korte route van 50km met meer dan 1000hm was een mooi toetje.
Wat een lekker fietsweekend! Jan Hoiting & Rim Sluijs super bedankt voor de organisatie en top verzorging 👏

 

Wat staat er de komende maanden op het programma?

WFTC toerritten programma tot eind van het jaar

De volgende ritten staan nog op het programma voor 2020:

 • AFGELAST: 11 Oktober – Herfstrit
 • AFGELAST: 25 Oktober – Westfriese veldtoertocht (40-80 km). Nieuwe WFTC rit voor gravel & MTB!
 • AFGELAST: 1 november – Sluitingsrit – met indien mogelijk lunch
 • AFGELAST: 20 november – jaarafsluitingsfeest.2020 is in vele opzichten anders dan anders, helaas zijn daardoor barbecue , sluitingstocht en het jaarafsluitingsfeest niet door laten gaan. In 2021 zullen we dit dubbel en dwars inhalen!
WFTC sluitingstocht (1 november) & WFTC jaarafsluitingsfeest (20 november)

Beide events zijn door corona maatregelen AFGELAST!

WFTC kilometerklassement:

Het kilometerklassement is dit jaar een beetje gewijzigd ten opzichte van de andere jaren. Het volledige (hernieuwde) reglement kun je hier lezen: WFTC reglement kilometer competitie.

De WFTC kilometercompetitie kent de volgende categorieën (voor elke categorie wordt 1 prijs beschikbaar gesteld):

 • Meeste kilometers mannen & vrouwen;
 • Meeste kilometers werkende-mannen & vrouwen;
 • Benader-het-Jaartal-met-je-kilometers, (wie benadert het huidige jaartal? – 2020 kilometer);
 • Benader-het-aantal-kilometers-van-de-TourdeFrance, (wie benadert het aantal kilometers van de TourdeFrance? – 3470 kilometer);
 • Benader-het-aantal-kilometers-naar-de-Mount Everest, (wie benadert het aantal kilometers naar de Mount Everest? – 7045 kilometer).

Geef je kilometerstand van 31 december 2020 door via: WFTC kilometerklassement

WFTC winter-activiteiten:

MTB clinic in Schoorl (in december/januari of februari – ochtend). Afhankelijk van animo/interesse en ontwikkeling van corona.

Ben jij enthousiast om te MTB-en? Wil jij het eens proberen? Onder begeleiding van een ervaren MBT trainer ga je fietsen op wellicht onbekende paden in de duinen rondom Schoorl. Je leert de basiskneepjes van het rijden op een MTB. Geen fiets? Geen probleem – die kun je huren tegen speciaal tarief voor deze clinic. Deze clinic is geschikt voor beginners en gevorderden.

Prijs: Voor WFTC leden: € 35,- incl huur MTB. Heb je zelf een MTB dan bedragen de kosten € 22,- Dit is inclusief kaartje duingebied. We hebben de prijs kunnen verlagen tot deze € 35,- door een bijdrage van de WFTC. Niet-leden betalen € 40,-

Deelnemers: WFTC leden en niet-leden (leden hebben voorrang bij inschrijving). Minimaal deelnemers aantal = 10, maximaal = 20.

Inschrijven voor MTB clinic: WFTC MTB clinic

Navigatie & Strava instructie- avond (12 februari 2021 van 20:00 – 22:00 –  Konijn Cycling Centre).

Mooie routes plannen met Komoot of Mapsource, het registreren van je kilometers op Strava, hoe heb je een segment gereden, enz, enz, .. Allemaal zaken die via fietscomputers, zoals Garmin, en websites, van Komoot & Strava, bij te houden zijn. Maar wellicht is het gebruik niet voor iedereen gesneden koek. In deze instructie-avond willen we jullie meenemen door de basis van navigatie Garmin, het gebruik van Komoot en Map source om routes te maken, zodat ook voor jou het gebruik hiervan leuker en makkelijker wordt.

Prijs: Gratis (koffie en koek?)

Deelnemers: WFTC leden en niet-leden (leden hebben voorrang bij inschrijving). Minimaal deelnemers aantal = 10, maximaal = 20.

Inschrijven voor Strava en Garmin clinic: WFTC Navigatie&Strava workshop

WFTC naar de Kale Berg van 12-19 juni 2021:

Inmiddels is de inschrijving alweer gesloten, omdat de reis vol zit met 20 fiets-fanaten van de WFTC! In de week van 12-19 juni 2021 een fiets vakantie richting de Kale berg (Mont Ventoux) en omgeving. Enthousiast voor zo’n leuk, gezellige en sportieve fietsreis met je fietsvrienden? Dat kan je je nog op de reserve-lijst zetten, mochten er nog last-minute uitvallers zijn!  Lees alle details over deze reis en opgave op: 2021 WFTC naar de Kale Berg of contact Joost Carol via webmaster@wftc.eu

WFTC doet mee aan Rabobank clubkas campagne:

Steun jij de WFTC ook?
Breng je stem uit op de Westfriese Toerclub via: https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/?utm_conn_number=1&utm_conn_id=47679-LY66NUXWSUPBW-468085719542&gclid=EAIaIQobChMI5-qdk-ih7AIVyed3Ch3QjQBoEAAYASAAEgI5NPD_BwE
Je kunt je stem ook uitbrengen via de Rabobank mobiel bankieren app

Dank je wel voor je support 👏👌👍

WFTC bestuurszaken en mededelingen

September

In september vond 1 van de gezamenlijke vergaderingen met de TC plaats. Gezamenlijk bespraken we lopende zaken en zetten acties uit nav evaluatie van de toerritten die verreden zijn. We maakten afspraken over het intensievere gebruik van NTFU Fietssport platform, inclusief het gebruik van Scan&Go voor volgend seizoen. Ook de veiligheid tijdens het fietsen is uitgebreid besproken. Het bestuur rond het proces omtrent keus clubkleding af, bespreekt pas-sessie en bestelproces.

Oktober

Twee leden zijn te gast tijdens deze bestuursvergadering – het bestuur hecht veel waarde aan input en feedback van leden. We bespreken de ritten, de pas-sessie van de clubkleding, nemen de nieuwsbrief door en uiteraard Corona. We bespreken het jaarafsluitingsfeest en moeten helaas concluderen dat het nog net geen half WFTC wielerjaar was. Het bestuur neemt zich voor om, als het weer allemaal kan, een mooie WFTC leden event op te zetten om gemiste barbecue, sluitingstocht, jaarafsluitingsfeest enzovoort ‘goed’ te maken.

 

OPROEP:  Eind van dit jaar zit de termijn er voor 2 bestuursleden op. Wil jij bijdragen aan de WFTC, meldt je dan bij een van de huidige bestuursleden. Wil je meer weten wat een bestuursfunctie inhoud, vraag het bij hen. Dank je wel.

Wat gebeurt er nog meer in en om de WFTC?

Cadeau-idee voor Sinterklaas of Kerst? WFTC strippenkaart

Ken jij iemand die fietsen ook wel leuk vindt? Maar misschien een extra motivatie nodig heeft om in een toerclub mee te fietsen? Dan hebben we sinds kort de WFTC strippenkaart. Een seizoen lang meefietsen met alle WFTC events zonder de verplichtingen van het lidmaatschap. Een ideale manier om ‘het-fietsen-in-clubverband’ uit te proberen. Een strippenkaart kost slechts 25,- !

Lees meer of bestel op: WFTC Strippenkaart

WFTC & Koerspret bier – cadeau idee of lekker zelf 😉

Koerspret – Het bier voor de echte wielerfanaat. En ja, dat zijn wij bij de WFTC! Sinds kort zijn wij een samenwerking aangegaan met de brouwer van dit lokale wielerbiertje. Deze brouwerij wordt door onze lokale oud-wielerprof Peter Koning in Grootebroek gerund. Peter heeft onder andere voor de profploegs Drapac en Aqua Blue gereden en in 2017 de ronde van Spanje (Vuelta) 2017 uitgereden.

Tijdens de pas-sessie hadden we al een aantal eigen WFTC Koerspret flessen staan. Dit is natuurlijk een leuk cadeau, relatiegeschenk, voor je familie, vrienden of natuurlijk gewoon als perfecte afsluiter voor jezelf na de fiets ritjes die je de komende tijd gaat maken.

Wij bieden 750 ml flessen Weizenbier aan voor de prijs van €10. De Koerspret Weizenbier is gebrouwen volgens Duitse bierstijl. De Weizen is fris, fruitig en een heerlijke dorstlesser. Het bier is ongefilterd en heeft daardoor een mooie troebele weizenkleur en een stevige volle schuimkraag.

Met de aankoop steun je bovendien de WFTC. Een win-win situatie toch?

Lees meer of bestel op: WFTC Koerspret bier

Plannen voor het volgende jaar (WFTC kalender – onder voorbehoud natuurlijk) 

In de vorige nieuwsbrief hebben we al wat nieuwtjes vermeld, zoals onze nieuwe WFTC clubpagina op NTFU – Fietssport al gezien? Fietssport WFTC. De TC is al druk bezig met het programma van volgend jaar (2021), hierbij alvast een tipje van de sluier (data nog onder voorbehoud) voor de WFTC kalender van volgend jaar:

 • 9 januari: Nieuwjaarsborrel
 • 5 maart: Algemene Leden Vergadering
 • 21 maart – Westfriese veldtoertocht – uitgestelde tocht van 2020 (onder voorbehoud)
 • 28 Maart: Openingstocht
 • 11 April: Kop van Noord-Holland bollenstreekrit, nieuwe naam en route!
 • 15 – 18 April: Meerdaagse omgeving Limburg, Eiffel of Ardennen (wellicht rondom Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race)
 • 25 April: Hollandse mooiste Molenrit, nieuwe naam en route!
 • 9 Mei: Zeeweringstocht
 • 30 Mei: Rondje Alkmaardermeer
 • 12 – 19 Juni: WFTC naar de Kale Berg – meerdaagse
 • 13 Juni: Fortenroute
 • 27 Juni: Markermeertocht
 • 11 Juli: De Wormerpoel, nieuwe naam, bekende route!
 • 15 Augustus: Hollandse Kroon tocht, nieuwe naam, bekende route!
 • 28 Augustus: WFTC zomerbarbecue – met de Happy Cooker!
 • 29 Augustus: Over Dijk- en Duinentocht
 • 12 September – Gaasterland dagrit in Friesland (ook toegankelijk voor niet-WFTC leden)
 • 26 September – Hel van de Wieringermeer
 • 10 Oktober – Dwars door Westfriesland, nieuwe naam, bekende route!
 • 17 Oktober – Westfriese veldtoertocht
 • 31 Oktober – Sluitingsrit – met indien mogelijk lunch
 • 19 november – Jaarafsluitingsfeest

Dat belooft weer een vol wielerjaar te worden – met hopelijk iets meer ritten die doorgaan dan in 2020.

WFTC wielerverhalen

Verhalen en stukjes en foto’s voor de WFTC nieuwsbrief en social media:

Heb jij een fiets weetje of een mooie fietstocht/reis gemaakt en wil je hier graag over vertellen. Stuur deze dan op naar webmaster@wftc.eu en wie weet kunnen wij deze in de volgende nieuwsbrief plaatsen.

WFTC Sponsorkliks

Totaal heeft sponsorkliks al meer dan 450,- euro opgeleverd! Ga zo door!

Let op: bestellingen via app’s op je telefoon leveren GEEN geld voor WFTC op, bestel via je PC!

Koop online via de site van SponsorKliks WFTC. Je steunt de WFTC en  je betaalt geen cent extra!
Let op: volg altijd de link vanuit SponsorKliks WFTC, direct shoppen via de website van de winkel levert GEEN commissie op voor de WFTC!