Hierbij de nieuwe editie van de WFTC nieuwsbrief. De WFTC publiceert elke 2 maanden een nieuwsbrief met alle zaken in en om de Westfriese Toerclub.

Veel leesplezier!

 

Beste WFTC-ers,

Welkom bij de nieuwsbrief van April. De avonden worden langer. Het wordt steeds warmer. We hebben de eerste korte broekendag al gehad. Alleen nu nog solo of met zijn tweeën. Straks weer met de club. We beginnen zachtjes weer vooruit te kijken. We kunnen er alleen nog niet op plannen. Maar hou vol!

Wil je nou ook een keer met jouw fietsfoto in de nieuwsbrief deel deze dan even via facebook of instagram. Of stuur deze via whatsapp naar een van de groepen/bestuursleden.

In deze nieuwsbrief vind je WFTC nieuws over:
 • Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd?
 • Wat staat er de komende maanden op het programma?
 • WFTC bestuurszaken en mededelingen
 • Wat gebeurt er nog meer in en om de WFTC?

Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd?

Verslag ritten/tochten van leden:
Door de landelijke coronamaatrdegelen start de WFTC 2021 een beetje anders dan normaal. Fietsen, en dan bij voorkeur samen, blijft natuurlijk wel het uitgangspunt.
Traditioneel is De openingsrit de eerste rit van het jaar. Voor velen het eerste moment om andere leden weer te zien, samen te fietsen en bij te kletsen op de fiets en bij de lunch. De Openingsrit was dit jaar in een iets ander jasje gegoten – route delen via mail en rij de route solo of duo wanneer jou het uitkomt met wie het je uitkomt. Zo kunnen we als WFTC leden, met in acht neming van de corona-maatregelen toch een beetje samen fietsen.
De eerste ‘reguliere’ toertocht, De Noordhollandse Bollenstreektocht,  hebben we via het koppel/duo concept gereden. In het weekend van 10/11 april hebben diverse WFTC leden (en zelfs een enkele gast-fietser, de route op eigen of duo gelegenheid gereden. Via de Strava groep hebben we kunnen dit kunnen volgen – af en toe opgefleurd door een leuke foto – dank jullie wel!
TIP: Ga samen fietsen met een WFTC lid die je lang niet gezien of gesproken hebt – maak samen een ritje, bijvoorbeeld de komende WFTC Zeeweringsrit op 9 mei, en klets lekker bij. Een aantal WFTC leden gingen je al voor 😉
We hebben een nieuw bestuur:
Maar liefst 58 WFTC leden hebben gestemd, dat is tweederde van de WFTC leden die zijn of haar stem hebben uitgebracht. Conform artikel 9 lid 2 van de Statuten, ‘Benoeming nieuwe bestuursleden’. Hierbij de uitslag:
 • Derde termijn Penningmeester, Michael Köhler: 57 stemmen VOOR, 1 maal onthouding.
 • Eerste termijn Voorzitter, Joost Schrieken: 57 stemmen VOOR, 1 maal onthouding.
 • Eerste termijn Algemeen bestuurslid, Erik Droog: 58 stemmen VOOR.
Daarmee is de benoeming van de drie bestuursleden officieel en treden zijn per direct toe tot het WFTC bestuur. De termijn van deze 3 bestuursfuncties loopt tot 2024.
Michael, Joost en Erik van harte met jullie benoeming.
Het kilometer klassement is bekend:
De opzet was voor 2020 enigszins veranderd. De periode liep van sluitingstocht in oktober 2019 t/m 31 dec 2020, iets meer dan een jaar in dit geval. Naast de eigen opgaves van leden gebruiken we voor dit jaar ook de Strava kilometer gegevens uit de Strava WFTC club voor het eerst. Dit vergemakkelijkt registratie en zo doen er ook meer WFTC leden mee met het kilometer klassement.
Een aantal WFTC kilometer weetjes:
– 61 WFTC leden staan in de ranglijst van 2020!
– Samen hebben ze 502.628 kilometers gereden!
– Er zijn 8 wereldbollen verdiend (eerste 40.000 km als WFTC lid)
– 19 WFTC-er reden meer dan 10.000km in 2020!
– Deze 19 veelfietsers waren goed voor bijna 300.000 km!
De prijswinnaars:
1. Meeste kilometers mannen: Jan Hoiting
2. Meeste kilometers dames: Ank Knook
3. Meeste km werkende mannen: Joost Carol
4. Meeste km werkende dames: Martha Straat
5. Benader het jaartal 2020 (2020): Anneke Has
6. Benader het aantal km van de Tour de France (3470): Chris Coers
7. Benader het aantal km naar Mount Everest (7045): Dustin de Groot
Wereldbollen:
Dat zijn er 8 dit jaar. Jan Hoiting, Willem Heins, Rik Bakker, Chiel de Vries, Rim Sluijs, Timo Straat, Ferry Pranger en Lowie van der Voort!
Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd! 
Volledige kilometer klassement:
Wil jij ook weten waar jij in het klassement staat? En hoeveel kilometer jij nog moet tot je wereldbol (eerste 40.000 km) of misschien wel tot je 1e, 2e, etc 100.000 km? Kijk dan snel op de WFTC website – daar vind je het hele klassement: https://wftc.eu/kilometercompetitie/
Kilometerklassement 2021:
Ook in 2021 maken we weer het WFTC kilometerklassement, met dezelfde categorien. Echter, benader het jaartal wordt natuurlijk: 2021 en het aantal kilometers van de Tour de France 2021 is 3383. De makkelijkste manier om mee te doen is deelnemen aan de WFTC Stava club: https://www.strava.com/clubs/35115

Wat staat er de komende maanden op het programma?

WFTC vooruitblik/perspectief:

Het bestuur en de Toercommissie volgen de ontwikkelingen (lees: versoepeling) van de corona regels op de voet. Regelmatig bespreken we de situatie en beoordelen wat er WEL zou kunnen. Dit blijven we doen. De huidige stand van zaken is dat de WFTC t/m begin mei nog geen events kan organiseren. Zodra het kan, gaan we weer samen rijden! In deze nieuwsbrief willen we een aantal ideeën delen hoe dat eruit kan gaan zien.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van 13 april een openingsplan gepresenteerd. Uiteraard met een groot voorbehoud van afnames van besmettingen en daling van de druk op ons zorgstelsel. In dit plan staan in stap 2 t/m 5 ook uitbreiding van het buiten sporten gepland. Op dit moment ontbreken verdere details. Wat we al wel uit dit openingsplan kunnen concluderen is dat het heel waarschijnlijk is dat de WFTC Zeeweringsrit van 9 mei nog als koppel/duo rit verreden zal worden. We willen hieraan een twist geven om meer het idee te hebben dat we als club fietsen: De WFTC zwaairit! Het hoe en wat volgt in de aankondiging voor deze rit.

De volgende stap van de WFTC is om, als de maatregelen dat toelaten, de WFTC Hollandse Molenrit van 30 mei, weer gezamenlijk als WFTC te rijden. Het is zeer waarschijnlijk dat voor deze rit bepaalde beperkingen van kracht zullen zijn. Denk aan maatregelen zoals:

 • Alleen digitaal inschrijven via Fietssport WFTC. ;
 • Kantine blijft dicht;
 • Rijden in kleine groepjes van misschien 4 of maximaal 6 personen;
 • Geen gezamenlijke start om 09:00, maar starten over een tijdvak om grote onderlinge afstand tussen de kleine groepjes te krijgen en te houden;
 • Meerdere koffie-to-go stop punten om ‘opeenhoping’ te voorkomen;
 • Maak een foto bij een herkenbaar route op de route.

Maar het hoe en wat is nog in ontwikkeling en afhankelijk van de op dat moment geldende maatregelen. Toch wilden we deze ideeën al met onze WFTC leden delen om een idee te geven hoe het ‘WFTC-openingsplan’ er uit kan zien. Mochten er leden zijn met goede en creatieve ideeën, graag! Deel ze met TC en/of Bestuur.

Des al niet te min hebben bestuur en TC vastgesteld dat de WFTC t/m begin mei nog geen events kan organiseren. Zodra het kan, gaan we weer samen rijden!

Het weer wordt mooier, de dagen langer – ga vooral fietsen! Doe dit in koppel’s en duo’s!

WFTC kalender 2021

Zet onderstaande data alvast in je agenda:

Datum Type tocht Wie Naam Afstand Locatie
UITGESTELD Gezellig Leden Algemene Leden Vergadering na Clubgebouw of Virtueel (Skype)
09 Mei Toer NTFU Zeeweringstocht 72/109 Clubgebouw
30 Mei Toer NTFU Hollands mooiste Molenstocht 70/104/122 Clubgebouw
13 Juni Toer NTFU Fortenroute 65/73/132 Clubgebouw
Verplaatst Meerdaagse Leden

Vrienden

2022 WFTC De Kale Berg

Verplaatst naar juni 2022

40 á 160 Mont Ventoux (FR)
27 Juni Toer NTFU Markermeertocht 58/84/137 Clubgebouw
11 Juli Toer NTFU De Wormerpoel 65/90 Clubgebouw
15 Augustus Toer NTFU Hollandse Kroontocht 65/95 Clubgebouw
28 Augustus Gezellig Leden ZomerBarbecue na Clubgebouw
29 Augustus Toer NTFU De hel van de Wieringermeer 69/91 Clubgebouw
12 September Meerdaagse Leden

Vrienden

Gaasterland …/… Gaasterland (FR)
26 September Toer NTFU Over Dijk & Duinentocht 65/97 Clubgebouw
3 Oktober MTB/Gravel NTFU WestFriese Veldtoertocht 45/85 Clubgebouw
17 Oktober Toer Leden Sluitingstocht 40/60 Clubgebouw
19 November Gezellig Leden Jaarafsluitingsfeest na nader te bepalen

WFTC bestuurszaken en mededelingen

Maart

Voor het eerst in de nieuwe samenstelling, klein beetje onwennig nog, we moeten nog even wennen aan de nieuwe rolverdeling en taken. Uiteraard bespreken we wat wel kan tijdens de corona – resultaat: we doen als WFTC gewoon al onze voorbereiding voor de toerritten en delen de routes en gps met de leden. WFTC leden hebben zo de kans om samen met een ander lid of fiets maatje de routes gewoon te rijden – we zetten ook een koffie-to-go stop op de kaart! Als bestuur hebben we naast alle leuke fietsactiviteiten ook te maken met verschillende andere interessante onderwerpen. Wet-en regelgeving is er dan eentje van. Kort geleden zijn verenigingen, en wij WFTC dus ook, geïnformeerd dat er aan de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) moet worden voldaan. Deze wet is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Joost S. en Michael zijn hier de afgelopen periode ingedoken en zullen met ondersteuning van de NTFU de statuten de komende periode weer helemaal up-to-date maken.

April

We hebben onze vergadering een weekje uitgesteld om de laatste ‘persconferentie’  van Mark Rutte ‘mee te kunnen nemen. Omdat we nog  tot begin mei in duo/koppels rijden, willen we de WFTC Zeeweringsrit een ‘Corona-proof’ twist geven: De WFTC zwaairit, een route maken waarbij we elkaar tegenkomen en naar andere WFTC leden kunnen zwaaien – meer details ontvangen jullie begin mei. Verder doen we vandaag de laatste afstemming voor de actie voor onze leden.

Vrijwilligers voor WFTC events en activiteiten in 2021:

Oproep! Wil jij helpen de kantine meer tot een wielerkantine te maken? Aankleding met fiets-attributen, kleding, foto’s en noem maar op. Hiervoor zoeken we een vrijwilligers die 1 of een paar zaterdagen hier een bijdrage aan willen leveren. Meld je bij het bestuur.

Oproep! De WFTC heeft inmiddels een aantal wegkapiteins, maar we hebben er een paar extra nodig in 2021 om de ritten leuk, gezellig en veilig te laten verlopen. Interesse? Meld je bij het bestuur.

Oproep! De WFTC zoekt regelmatig liefhebbers om evenementen te (helpen) organiseren. Dit kan variëren van een onderhoudsworkshop, dagje naar de wielerbaan in Alkmaar, een rit elders in het land of een aantal dagen met fietsvrienden van de WFTC op pad in Nederland of buitenland. Wil jij een keer iets organiseren voor jou vereniging? Meld je bij het bestuur.

Wat gebeurt er nog meer in en om de WFTC?

Inschrijving voor toerritten verandert in 2021!

Heb jij onze nieuwe WFTC clubpagina op NTFU – Fietssport al gezien? Kijk snel op:  Fietssport WFTC. Neem alvast een kijkje, want via deze NTFU site zul je je vanaf 1 januari ’21 moeten inschrijven voor WFTC toerritten. Heb je nog geen Fietssport account maak dit dan alvast aan.

Vooraf inschrijven en registreren is in het corona-jaar redelijk normaal geworden. Het vermindert contactmomenten, is makkelijker voor deelnemers en organisatoren en veiliger voor iedereen. De WFTC introduceert een digitale inschrijfprocedure voor al onze toerritten in 2021 via Fietssport WFTC en Scan&Go. Bekijk hoe de inschrijfprocedure werkt op: Aanmelden WFTC toerrit

Inschrijven voor nieuwjaarsborrel, openings-, sluitingsrit, zomerbarbecue, jaarfeest verandert NIET! Deze inschrijvingen blijven, zoals jullie gewend zijn, via de formulieren op WFTC website gaan.

Wil jij nog nieuwe WFTC kleding in 2021!

Via onze website kun je aangeven of jij nog kleding nodig hebt, kijk hier: WFTC clubkleding

Heb je nog een pas-moment nodig – dat kun je dat ook aangeven via het formulier.

WFTC & Koerspret Bier – cadeau idee of lekker zelf

Koerspret – Het bier voor de echte wielerfanaat. En ja, dat zijn wij bij de WFTC! Sinds kort zijn wij een samenwerking aangegaan met de brouwer van dit lokale wielerbiertje. Deze brouwerij wordt door onze lokale oud-wielerprof Peter Koning in Grootebroek gerund. Zo’n speciaal biertje is een leuk cadeau, relatiegeschenk, voor je familie, vrienden of natuurlijk gewoon als perfecte afsluiter voor jezelf.

Je kunt via de WFTC, 750 ml flessen Weizenbier bestellen voor de prijs van €10. De Weizen is fris, fruitig en een heerlijke dorstlesser. Het bier is ongefilterd en heeft daardoor een mooie troebele weizenkleur en een stevige volle schuimkraag. Met de aankoop steun je bovendien de WFTC. Een win-win situatie toch? Bestel via: KOERSPRET

WFTC Sponsorkliks

Totaal heeft sponsorkliks al meer dan 472,- euro opgeleverd! Ga zo door!

Let op: bestellingen via app’s op je telefoon leveren GEEN geld voor WFTC op, bestel via je PC!

Koop online via de site van SponsorKliks WFTC. Je steunt de WFTC en  je betaalt geen cent extra!
Let op: volg altijd de link vanuit SponsorKliks WFTC, direct shoppen via de website van de winkel levert GEEN commissie op voor de WFTC!