Hierbij de nieuwe editie van de WFTC nieuwsbrief. De WFTC publiceert elke 2 maanden een nieuwsbrief met alle zaken in en om de Westfriese Toerclub.

Veel leesplezier!
Beste WFTC-ers,

Het WFTC fietsseizoen zit er officieel op! De sluitingsrit afgerond met lunch en fantastisch toetje: flensjes, ijs en warme kersen, wat een feestje was dat! Het fietsen zit er natuurlijk nog niet op. Als het weer het toelaat lekker rondje op de zondagochtend of mee met een paar MTB liefhebbers het bos in of op het gravel. De laatste twee maanden hebben vele WFTC-ers mooie tochten gemaakt in en buiten West-Friesland en Noord-Holland. Iets verderop in de nieuwsbrief vind je hiervan een aantal korte verslagen.

Maak jij nog kilometers in het winterseizoen, hou dan rekening met de nieuwe coronamaatregelen. Fietsen mag tot 14 januari 2022 uitsluitend in groepen van 2 (#FietsDuo). Als gevolg van deze laatste maatregelen (Nederland is lockdown tot 14 januari 2022) is de WFTC Nieuwjaarsborrel van 15 januari afgelast.

Er staat tot eind maart geen ritten op het programma.

Wil je ook een keer met jouw fietsfoto in de nieuwsbrief? Deel deze dan via facebook of instagram (met hashtag #westfriesetoerclub). Of stuur deze via whatsapp naar een van de groepen/bestuursleden.

In deze nieuwsbrief vind je WFTC nieuws over:
 • Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd?
 • Wat staat er de komende maanden op het programma?
 • WFTC bestuurszaken en mededelingen
 • Wat gebeurt er nog meer in en om de WFTC?

WFTC bestuurszaken en mededelingen

Column van de voorzitter

“Ik fiets, dus ik ben” De gedachte van de fietsende voorzitter

“Dus ongeveer een kleine 50 leden helpt tenminste één keer per jaar mee bij één van de activiteiten van onze fietsclub!” dacht ik bij het lezen van een recent krantenbericht. Want, zo schrijft het bericht: ‘het CBS heeft over 2017 berekend dat bijna de helft (49%) van de Nederlanders boven de 15 jaar zich minimaal één keer jaar vrijwillig inzet. En ze doen dat, omdat uit onderzoek blijkt dat het helpen van anderen je gezonder, vrolijker en relaxter maakt’.

Het was een aardige gedachte van me, maar voor onze club natuurlijk te mooi om waar te zijn. Uit de praktijk blijkt dat het er minder zijn en dat het vaak ook nog dezelfde leden zijn die helpen. Al zijn het maar een paar leden, zij vormen wel het cement van onze club. Cement mag dan een duurzaam bindmiddel zijn, het is niet voor eeuwig. Cement is keihard, het brokkelt op gegeven moment toch af; de helpende leden stoppen er een keer mee.

Zie ik het somber in? Zeker niet. Onze club bestaat komend jaar immers 60 jaar! Dankzij (de inzet van de) leden. En het aantal leden neemt toe, ondanks -of misschien zelfs wel- dankzij corona.

Hoewel cement hard en inflexibel is, ben ik ervan overtuigd dat onze leden – jullie dus – dat niet zijn. Iets doen voor de club is persoonlijk en flexibel. Het maakt dus niet uit wat je doet. Help. Zet je in. Hoe klein je bijdrage ook is. Voor plezier, waardering én gezondheid. Daar kan geen boosterprik tegen op.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gezond 2022 toe.

Joost Schrieken

Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd?

Verslag ritten/tochten van leden:

Oktober: Gravel rit in het Gooi.

Gravel Ride met de WFTC op een prachtige herfstdag. Zo’n 10 WFTC ers verzamelde bij carpool Hoorn in alle vroegte om rondom Hilversum op de MTB of gravelbike over heide, door bos te fietsen. Eens wat anders dan door West-Friesland ook dat is de WFTC!
Het vertrek vanaf het vliegveld Soesterberg brengt je meteen in de sfeer van onverhard fietsen in bosrijke omgeving. Kris kras door de bossen over bospaadjes en gravelstroken, en niet vergeten om je heen te kijken, want wat is dit gebied mooi in haar herfstkleuren!

29 oktober: ALV over 2020.

Beter laat dan nooit! Corona dwong ons om de ALV uit te stellen naar later in het jaar. Hierdoor was het misschien iets lastiger om ’terug’ te kijken naar 2020. Naast de standaard agenda items gaf Jan Hoiting een presentatie over het Ardennen weekend dat hij voor de WFTC leden plant in September 2022. Wat een leuk vooruit zicht. Het verbinden van leden om samen te fietsen, dmv afspraken maken via Whats-app werd als discussie onderwerp aangesneden. Er zijn vele app groepen en de WFTC als vereniging wil het samen fietsen van haar leden graag stimuleren, daar zijn we immers een vereniging voor. De bekendheid vergroten van de mogelijkheden om informeel af te spreken voor een ritje is belangrijk voor betrokkenheid van de leden bij de WFTC, met name voor de relatief veel nieuwe leden die we de afgelopen twee jaar mochten verwelkomen.

14 november: MTB rit op Texel

Op uw plaatsen? Klaar … AF! De klep van de TESO veerboot is neer en 750 MTB-ers stormen het eiland Texel op voor een ronde van 75km over weilanden, bospaden, gravelpaden en strand. Ook het WFTC blauw ontbrak niet. Wat een heerlijk onverhard rondje waarin je vanalles tegenkomt, genieten met de groete G op de 🚴‍♂️.
Top geregeld door #wsvtexel 👍👍

19 november: Jaar afsluitingsfeest

Tja, corona gooit ook dit jaar roet in het eten. Geen jaarfeest, geen uitreiking van de kilometerprijzen. Wellicht kunnen we dit feest later plannen, dat is even afwachten hoe de situatie zich ontwikkeld. De prijsuitreiking over 2020 halen we zeker in, wanneer …..

Wat staat er de komende maanden op het programma?

Nieuwjaarsborrel – 15 januari 2022: AFGELAST!

In de tweede week van januari 2022 (8 januari) zijn alle leden van de WFTC vanaf 17:00 – 19:00 uur van harte welkom in (locatie: ntb) voor een gezellig hapje en drankje om het nieuwe jaar in te luiden. De eerste drankjes, en twee borrelhapjes, zijn voor rekening van de WFTC, de rest is voor eigen rekening.

Als gevolg van de huidige corona maatregelen is dit WFTC event afgelast!

 

ALV – 18 maart 2022

De jaarlijkse ALV is op 18 maart 2022, aanvangstijd: 20:00-22:00 in de Kantine van de Handbalvereniging/WFTC aan de Noorderdracht 42a te Hoorn.

Dit is een event voor WFTC leden. De agenda en bijbehorende vergader documentatie zullen tijdig voor de vergadering worden verstuurd per mail.

Schrijf je in via: WFTC ALV 2022

WFTC vooruitblik naar Ardennen weekend in Tilff
Het Ardennen weekend vindt plaats van 1-5 September 2022

We verblijven in een herberg in Tilff, België, waar plek is voor meer dan 30 deelnemers. Het is een herberg dus hoe er rekening mee dat je kamers met anderen deelt. Voor deze 4 dagen hebben wij verschillende GPX routes (van 40 – 140km) beschikbaar van uitdagende klimmen tot aan mooie glooiende routes. Het motto is altijd samen uit en samen thuis. Wij zorgen ervoor dat de fietsgroepen netjes zijn ingedeeld naar niveau (van damesgroep tot cappuccino-groep tot de goed getrainde isostar groep).

Wat kun je tijdens deze 4 dagen verwachten?

De kosten voor het weekend zijn ongeveer 175 EURO (minimaal 10 deelnemers) voor 4 nachten (donderdag t/m maandagmorgen).

Dit fietsweekend is inclusief:

 • 4 overnachtingen in Herberg Tilff, België
 • Koffie + gebak op de heenweg
 • 4 x ontbijt
 • 4 x diner
 • Wat lekkers voor het fietsen
 • En ’s avonds een snack en wat te drinken.

Het ontbijt en het diner worden verzorgd door het personeel van de accommodatie. Zelf regelen: vervoer van en naar Tilff en je eigen beddengoed (slaapzak, dekbed, onderlakens en kussen).

6 leden hebben zich inmiddels ingeschreven: 5 mannen en 1 vrouw! 

Meer informatie vind je op: WFTC Ardennen 2022. Voor vragen neem contact op met Jan Hoiting via tc@wftc.eu

Inschrijven kan t/m 28 februari 2022. 

WFTC kalender 2022

De planning voor 2022 is zo goed als rond. Zet onderstaande data alvast in je agenda. Je kunt de WFTC events ook al vinden op Fietssport – dus je kunt nu alvast inschrijven voor alle toerritten van volgende seizoen. Ook vind je de WFTC events op Facebook en Strava.

Let op: er zijn een aantal data gewijzigd tov de eerste aankondiging in de nieuwsbrief van oktober (Nieuwjaarsborrel, Zomerbarbecue en Ardennen weekend Tilff)

2022
Datum Type tocht Wie Naam Afstand Locatie
AFGELAST Gezellig Leden Nieuwjaarsborrel na ntb
18-mrt ALV Leden ALV na Clubgebouw
20-mrt Toer NTFU-rit Koerspret Westfriese Veldtoertocht 45/85 Clubgebouw
27-mrt Toer Leden WFTC Openingsrit 40/60 Clubgebouw
10-apr Toer NTFU-rit Dijk- en Duinentocht 70/100 Clubgebouw
24-apr Toer NTFU-rit Kop van NH Bollentocht 65/95 Clubgebouw
8-mei Toer NTFU-rit Golftoer 65/85/105 Clubgebouw
15-mei Toer NTFU-rit Lady’s High Tea Ride 65 Clubgebouw
22-mei Toer NTFU-rit Fortenroute 70/130 Clubgebouw
12-jun Toer NTFU-rit Hollands mooiste Molentocht 70/105/125 Clubgebouw
17-27-jun Special Leden Mont Ventoux week Bedoin, Frankrijk
26-jun Toer NTFU-rit De Gouden Driehoek 65/95 Clubgebouw
10-jul Toer NTFU-rit Markermeertocht 65/105/140 Clubgebouw
7-aug Toer NTFU-rit Waterlandroute 65/100 Clubgebouw
21-aug Toer NTFU-rit De Hel van de Wieringermeer 60/90 Clubgebouw
27-aug Gezellig Leden ZomerBarbecue Clubgebouw
4-sep Toer NTFU-rit Wormerpoel 65/90 Clubgebouw
1-5-sept Special Leden Tilff Ardennen-weekend Tilff, Belgie
18-sep Toer NTFU-rit Hollandse Kroontocht 65/95 Clubgebouw
2-okt Toer NTFU-rit Herfsttocht 70/90 Clubgebouw
16-okt Toer Leden Sluitingsrit 40/60 Clubgebouw
18-nov Gezellig Leden Jaarafsluitingsfeest Het Gouden Hoofd,  Blokker

Mocht je de komende periode ergens anders willen fietsen, hieronder een overzicht van de NTFU toerritten kalende. Hierin worden de toerritten weergegeven binnen een straal van 50 km om hoorn.

Wat gebeurt er nog meer in en om de WFTC?

WFTC vrijwilligers voor volgend fietsseizoen.

De WFTC draait op vrijwillige inspanningen van haar leden, een vereniging voor en door leden. Door allemaal een klein beetje bij te dragen kunnen we events en activiteiten blijven doen die we zo graag doen: fietsen en gezellige activiteiten daaromheen. Er is ruimte voor eigen creativiteit in je vrijwilligers taak, zodat je het grotendeels kan doen zoals jij het prettig vind. Het verdelen van de lusten en lasten binnen onze vereniging maakt met vele handen maken licht werk!

Naast de vrijwilligersfuncties in het Bestuur en de Toercommissie, die over het algemeen het meeste tijd vragen, zijn er tal van verenigingsactiviteiten die eenmalig per jaar of slechts een aantal uur van jou tijd vragen. Onderstaand een aantal van deze kleinschalige/eenmalige WFTC vrijwilligers activiteiten:

 • Nieuwjaarsborrel regelen;
 • Taart en drankjes/hapjes regelen voor tijdens de ALV;
 • Lunch tijdens Openings- en Sluitingsrit (die mag je zelf klaarmaken of gebruik maken van een cateraar – uitbesteding);
 • Koffie verzorgen vooraf aan een van onze toerritten (en je kunt gewoon meefietsen);
 • Zomerbarbecue (uitbesteding via Happy Cooker, drankjes/nootjes en tent en tafels klaarzetten);
 • Wegkapitein (een rol tijdens het fietsen en 1x per jaar een opfris’cursus’);
 • Inschrijver tijdens 1 van onze openbare toerritten (je kunt deze rit niet meefietsen);
 • Kilometercompetitie (verzamelen kilometerstanden, prijsjes regelen en uitreiken).

WFTC vrijwilligers activiteiten die wellicht iets meer tijd kosten zijn onder andere:

 • Nieuwsbrief maken elke 2 maanden;
 • Actueel houden van de WFTC website;
 • Het organiseren van een meerdaags event in het buitenland (zoals Ardennen en naar de Mont Ventoux);
 • WFTC nieuws communiceren via social media;
 • Bestuurslid of lid van de TC.

De WFTC kan niet zonder vrijwilligers, meldt je bij een van de bestuursleden of mail via:  webmaster@wftc.eu

 

 

 

Samen fietsen met de nieuwe Cyql app                                                         

Samen fietsen is leuker. Daarom introduceert WFTC de Cyqle-app! De app wordt aangeboden door de NFTU en maakt het voor jou en onze club mogelijk eenvoudig gezamenlijke ritten te plannen en met elkaar te delen. Via Cyql heb je alle informatie over de gezamenlijke rit, zoals tijdstip, verzamelplek, route, afstand, duur, snelheid en tussenstops, onder één knop.

Daarnaast is het laagdrempeliger om eens samen te fietsen met clubgenoten die je nog niet zo goed kent. Ieder lid kan een rit aanmaken met Cyql. De rit heeft een beoogde duur en snelheid. Andere leden ontvangen notificaties als deze rit voldoet aan hun wensen.

Reeds 35 WFTC leden hebben de app! 

Cyqle, makkelijker en overzichtelijk

Cyqle maakt samen fietsen makkelijker en overzichtelijk. Via de app zie je ook het WFTC-nieuws, de WFTC-events agenda en is er een eigen WFTC-marktplaats. Cyql helpt de fietsclub beter communiceren!

Alle belangrijkste WFTC informatie in 1 app en … informeel afspraken maken om samen te fietsen was nog nooit zo makkelijk!

Download de Cyql app op je telefoon (of tablet), download en gebruik van de app is gratis, en meld je aan bij de Westfriese Toerclub! Hoe je de Cyql app gebruikt lees je in gebruikershandleiding en via deze site: Trainingsritten

Natuurlijk kunnen de Whats-app groepen blijven bestaan, met Cyql bieden we een platform NAAST de Whats app groepen.

 • Cyql voor het delen van ritten en af te spreken wie er mee rijdt, WFTC marktplaats en nieuws;
 • Whats-app voor overige communicatie zoals delen foto’s, feliciteren, enzovoort.
WFTC 60 jarig jubileum

De WFTC bestaat volgend jaar 60 jaar! Een fantastische mijlpaal voor onze mooie toerfiets vereniging.

Natuurlijk willen we daar volgend jaar bij stil staan en hiervoor zoeken we leden die graag met willen denken en organiseren om dit jubileum een mooi feestelijk tintje te geven. Interesse? Meldt je bij een van de bestuursleden of mail via:  webmaster@wftc.eu

WFTC & Koerspret Bier – cadeau idee of lekker zelf

Koerspret – Het bier voor de echte wielerfanaat. En ja, dat zijn wij bij de WFTC! Sinds kort zijn wij een samenwerking aangegaan met de brouwer van dit lokale wielerbiertje. Deze brouwerij wordt door onze lokale oud-wielerprof Peter Koning in Grootebroek gerund. Zo’n speciaal biertje is een leuk cadeau, relatiegeschenk, voor je familie, vrienden of natuurlijk gewoon als perfecte afsluiter voor jezelf.

Je kunt via de WFTC, 750 ml flessen Weizenbier bestellen voor de prijs van €10. De Weizen is fris, fruitig en een heerlijke dorstlesser. Het bier is ongefilterd en heeft daardoor een mooie troebele weizenkleur en een stevige volle schuimkraag. Met de aankoop steun je bovendien de WFTC. Een win-win situatie toch? Bestel via: KOERSPRET

WFTC Sponsorkliks

Totaal heeft sponsorkliks al meer dan 533,- euro opgeleverd! Ga zo door!

Let op: bestellingen via app’s op je telefoon leveren GEEN geld voor WFTC op, bestel via je PC!

Koop online via de site van SponsorKliks WFTC. Je steunt de WFTC en  je betaalt geen cent extra!
Let op: volg altijd de link vanuit SponsorKliks WFTC, direct shoppen via de website van de winkel levert GEEN commissie op voor de WFTC!